Skip to the content

Gyrup serien er smagen af det økologiske Thy

ØL Rug, ØL Spelt og den helt nye ØL Havre er om noget smagen af økologi fra Thy. Men også to lokale virksomheder, der sammen udvikler nye smagsoplevelser til hele Danmark.


På kanten af Nationalpark Thy ligger det økologiske landbrug Gyrup. Her dyrkes korn, laves økologisk oksekød og malkes gårdmælk. Kornet bruges til mel, brød og den eftertragtede Thy Whisky som produceres på gården, ligesom man producerer lokalt produceret økologisk malt til bryghus.

Gyrup eksperimenterer løbende med dyrkning af forskellige økologiske kornsorter, både gamle og moderne sorter, som byg, spelt, rug og emmer, som man dyrker på markerne i eller lige omkring Nationalpark Thy.

Thisted Bryghus har foreløbigt udviklet tre øl, der indgår i "Gyrup serien", der med stor respekt og kærlighed er opkaldt efter det innovative landbrug ved Snedsted.

De to første øl Øl Rug og Øl Spelt kom på markedet i 2018.

- de har fået en fantastisk modtagelse hos kunderne og er fortsat utroligt eftertragtede øl hos mange danskere over hele landet. Det er også baggrunden for, at vi sammen med Gyrup har udviklet en tredje øl, Øl Havre, som er kommet i handlen i januar 2020 i året hvor det er 25 år siden, Thisted Bryghus som første danske bryggeri begyndte at producere økologisk øl. Det handler om hele tiden at udvikle nogle gode smagsoplevelser, fortæller adm. direktør Aage Svenningsen fra Thisted Bryghus.

Lige netop i jagten på de særlige smagsoplevelser har brygmester Antoni Madsen fra Thisted Bryghus fundet stor inspiration i Gyrups økologiske korn.

- Ved at anvende økologiske malte fra Gyrup, og nedtone humlen er det muligt at komme på noget af det tætteste på en ”traditionel” øl, man kan komme. En ’ægte’ øl, om man vil, baseret på tradition og omhu og respekt for de naturgivne kvaliteter og aromaer i kornet. Det er fantastisk, fagligt udfordrende og tilfredsstillende at realisere potentialet i de fine økologiske malte fra Gyrup. Vi har gjort os meget umage med at give rugen, spelten og hveden den fineste rolle i vores nye økologiske øl. Humlen er nedtonet i de to øl, øllene for i stedet at give kvaliteterne i henholdsvis spelten og rugen mulighed for at udvikle deres fulde potentiale, fortæller Antoni Madsen.

På gården i Thy laver de deres helt egen ristning af malt og korn, der med til at give øllet ekstra karakter.

Spelt er en af de gamle kornsorter, som har været brugt til ølbrygning gennem årtusinder. Rugen har vi ligeledes kendt og elsket gennem hundredevis af år. Smagsmæssigt er det to øl, som er fyldige og velsmagende, og som er mere præget af malt end af humle.

Mørk Rug er en fyldig ale med lidt krydrede noter og lidt syrlighed fra rugen. Øllet har en smuk rødbrun farve. Gylden Spelt er en friskere og lettere øl med en let krydret karakter fra overgæren.

ØL Havre er en mørk Stout, men mere mild og let drikkelig end mange af de kraftigere Stouts på markedet. Det skyldes blandt andet den maltede havre og den ristede hvedemalt fra Gyrup, som bidrager med en mere frisk og mild/rund maltprofil, end de ofte lidt tunge Stouts baseret på bygmalt.

- Vi er meget stolte af de tre øl, som er et oplagt valg til frokosten eller en lettere middagsret, og et ægte bevis på et godt lokalt samarbejde, slutter brygmester Antoni Madsen.

Gyrup serien forhandles blandt andet i Føtex, Bilka, Netto, Rema 1000, Løvbjerg, Spar, Meny og en lang række lokale specialforretninger og webbutikker landet over.

Læs mere om øllene her:

Økologisk ØL Rug

Økologisk ØL Spelt

Økologisk ØL Havre

comments powered by Disqus