Skip to the content

Bryghusets historie

Bryghusets historie

Vi har stolte, dybe rødder, der trækker historiske spor helt tilbage til 1897. A/S Thisted Bryghus blev stiftet i 1902 efter en auktion over det konkursramte Thisted Aktiebryggeri, hvor lokale erhvervsmænd trådte til for at videreføre bryggeriet. Allerede dengang var fællesskab og sammenhold kernen i Thisted Bryghus.

Det er det også i dag, hvor over 1.000 aktionærer hvert år samles til Den 4. Højtid, vores generalforsamling, i Thy Hallen. Aktionærerne har hver især ofte et lokalt tilhørsforhold til Thy og sørger for, at deres aktier går i arv i familien.

Det store lokale engagement og opbakning er en af årsagerne til, at Thisted Bryghus ikke, som så mange andre bryggerier i Danmark, blev opkøbt i 1980’erne.

Fællesskab er en stor del af vores dna, og det betyder meget for os. Vores aktionærer og mange frivillige hjælpere viser uden sidestykke et fantastisk sammenhold omkring Thisted Bryghus både til Den 4. Højtid og til vores plukkedage [link], rundvisninger og øvrige events.

Vi er stolte af alle vores medarbejdere, som vi oplever har et specielt sammenhold.

1902

Thisted Bryghus grundlagt på basis af det fallerede Thisted Aktiebryggeri.

1907

Bryggeriet opkøber to små mineralvandsfabrikker.

1910

Revisorerne er kritiske over for direktionens repræsentationsudgifter. Der er i dette år anvendt 400 kr. alene ved salgsaktiviteter på Mors.

1927

Bryggeriet standser ølsalget til private på baggrund af en henvendelse fra kolonial-handlerne.

1951

Den årlige produktion overstiger for første gang 2 millioner flasker ligeligt fordelt på øl og sodavand.

1955

Poul Reitzel starter sit 26-årige virke som direktør.

1971

Årets generalforsamling var noget trist. Der var ikke råd til bespisning på grund af store investeringer i plastikkasser. Der var dog øl efter behov samt kaffe med 1 stk. brød.

1981

Peter Klemensen ansættes som direktør for Thisted Bryghus. Ifølge kontrakten skulle han i en overgangsperiode samtidig være direktør for Bryggeriet Vestfyen.

1982

Thy Julebryg lanceres. Blev straks fra starten lidt af en skandale, idet der var udsolgt fire uger før jul.

1984

Porse Guld sendes på markedet efter tre års intensiv produktudvikling af Peter Klemensen.

1989

3 år efter købet af rettighederne til navnet ser Limfjordsporteren dagens lys. Den blev sendt på markedet efter et ekstraordinært bestyrelsesmøde med et punkt på dagsordenen: frigivelse af Limfjordsporteren.

Limfjordsporteren er dog først færdigudviklet i 1997.

1995

Økologisk Thy Pilsner lanceres som den første økologiske øl i Danmark.

1998

Julebryggen "Økologisk JuleRen" introduceres med passende begejstring i Thy og omegn.

1999

"Den 4. højtid" i Thy samler for første gang over 1.000 aktionærer til generalforsamlingen.

2002

Bryggeriet fejrer sit 100-års jubilæum.

2009

Direktør og brygmester Peter Klemensen stopper efter 28 år på Thisted Bryghus. Aage Svenningsen bliver ny direktør, mens Henrik Sørensen ansættes som brygmester.

2010

Tidligere brygmester, Peter Klemensen, bliver udnævnt til æresmedlem af Danske Ølentusiaster.

2012

Ny brygmester på Thisted Bryghus: Antoni Aagaard Madsen.

2012

Bryggeriet fejrer sin 110 års fødselsdag i fin stil.

2014

Porse Guld fylder 30 år

2015

I 2015 og 2016 lancerede Thisted Bryghus over 15 nye specialøl på det danske marked.

2015 var året hvor Ny Nordisk øl så dagens lys. De tre øl blev navngivet efter stederne, hvor råvarer blev indsamlet i Nationalpark Thy: Thagaard, Klithede og Faddersbøl.

Ved en ceremoni i Hummerhuset i Klitmøller blev Cold Hawaii øllen præsenteret – et resultat af et samarbejde mellem Friends of Cold Hawaii og Thisted Bryghus.

Thisted Bryghus blev for første gang kåret som Årets Danske Bryggeri. Bag kåringen står forbrugerorganisationen Danske Ølentusiaster.

2016

Jack & Beer lanceres og kåres af Danske Ølentusiaster som Årets Danske Ølnyhed 2016, hvor flere end 1.400 nye danske øl så dagens lys.

Thisted Bryghus kåres for andet år i træk som Årets Danske Bryggeri.

2017

Thisted Bryghus kåres for tredje år i træk som Årets Danske Bryggeri. Thisted Bryghus får Dansk Industri Thy Mors’ Initiativpris 2017.

Thisted Bryghus indfører ny teknologi, og investerer i to nye robotter.

2018

Thisted Bryghus indgår en samarbejdsaftale med det økologiske landbrug, Gyrup, hvilket indebærer lanceringen af to nye spændende økologiske specialøl: Økologisk ØL Rug og Økologisk ØL Spelt.

En ny og spændende øl ser dagens lys i januar : Rum'n'Beer, der gør Jack & Beer samt Madagascar selskab i luksusserien.

Thisted Bryghus sender i juni øllen ”Til verdens bedste fodboldfans fra Danmarks Bedste Bryggeri” på gaden i anledning af VM i fodbold. Øllen sælges i Salling Group, og blev revet ned af hylderne.

Thisted Bryghus sender i juli øllen "Edith" på markedet. En blomsterøl der hylder kvinden bag Jesperhus Parken på Mors : Edith Overgaard. Øllen er lavet på blandt andet rosenknopper fra blomsterparken. Øllen sælges kun på Jesperhus.

2019

Thisted Bryghus sendte den nye Gin n' Beer, to nye signaturøl Sweet Gale og Strong Ale, fire nye økologiske koldpressede safte samt fire nye økologiske sodavand på markedet.

Thisted Bryghus investerede 30 mio. kroner i et nyt bryghus, der afløste det over 70 år gamle brygværk. Det skete ved en folkefest lørdag den 7. december, hvor tusindvis af gæster fra nær og fjern deltog.

Planerne om at lave et Bryggekulturens Hus i de gamle røde bryghus-bygninger i Thisted, blev præsenteret af Bryggeriforeningens direktør Niels Hald i forbindelse med indvielsen af det nye bryghus den 7. december.

2020

Økologisk Øl Havre - der er tredje øl i Gyrup-serien blev sammen med Signatur IPA, der er tredje øl i Signatur-serien", sendt på gaden.