Bevilling fra Realdania til Bryggekulturens Hus

30 mio. kr. fra Realdania sender Bryggekulturens Hus et stort skridt nærmere realisering


Det gamle Thisted Bryghus i Thy skal transformeres til et oplevelses- og samlingscenter for dansk bryggekultur. En bevilling på 30 mio. kr. fra Realdania betyder, at projektet nu er godt på vej mod at blive til virkelighed.

Danmarks bryggekultur skal fortælles og opleves. Og i Thy har man planer om, at det skal ske i Thisted Bryghus’ gamle bryggeribygning fra 1899.

I dag står bygningen funktionstømt, men tanken er at transformere den til et moderne oplevelses- og samlingscenter for dansk bryggekultur.

En bevilling fra den filantropiske forening Realdania på 30 mio. kr. betyder, at omkring halvdelen af finansieringen nu er på plads.

Bag projektet står en kreds bestående af Thisted Bryghus, Thisted Kommune, Danmarks Bryggeriforening og Thy Erhvervsforum, der står for projektudviklingen frem til at projektet skal realiseres i en selvstændig erhvervsdrivende fond.

Jeg er så stolt og beæret over den generøse bevilling fra Realdania. Det gamle bryggeri er en del af Thys historie – men også en del af hele bryggeribranchens historie. Og jeg kan ikke forestille mig en bedre ramme for at skabe en fælles fortælling om dansk bryggekultur og dens særlige historie. Thisted Bryghus har altid eksperimenteret med at udvikle den gode smag og det gode håndværk – og netop smagen, det gode håndværk og forståelse af betydningen af de gode råvarer er i centrum i det nye oplevelses- og aktivitetscenter. Nu er vi et stort skridt videre i arbejdet på at sikre ”Den røde bygning””, siger Aage Svenningsen, der er direktør for Thisted Bryghus og formand for projektkredsen.

Konkret skal bygningen transformeres til et 5-etagers oplevelses- og samlingssted inden for rammen af det gamle bryggeri på godt 1.600 m2.

Bryggekulturens Hus skal rumme et velkomstområde med en butik, der sælger lokale fødevarer, et oplevelsesunivers, der formidler bryggeprocessen og smagsudvikling, og et minibryggeri, hvor de besøgende selv kan prøve kræfter med bryggekunsten. Derudover skal der være et aktivitetsprogram med rundvisninger og smagninger, workshop- og kursusaktivitet, en restaurant samt attraktive mødefaciliteter for virksomheder.

Bryggekulturens Hus kommer desuden til at være hjemsted for Den Skandinaviske Bryggerhøjskole, der flytter nogle af sine aktiviteter til Thy.

Planerne har været længe undervejs, og der er stor lokal opbakning til projektet.
Etableringen af Bryggekulturens Hus er en kæmpe gave til lokalområdet. Vi har længe ønsket at styrke vores hovedby Thisted med en markant oplevelsesinstitution, der kan tiltrække både turister og borgere i området, så vi kan holde liv i vores by og handelsliv. Thy har vidunderlig natur, men det er også vigtigt, at der er oplevelser uden for kystområderne, hvis vi skal skabe en sund og indtægtsgivende turisme i Thy”, siger Niels Jørgen Pedersen, borgmester i Thisted Kommune.

En attraktion i området
Alle aktiviteter i Bryggekulturens Hus skal afspejle den stærke faglighed, erfaring og autenticitet, der i forvejen er på stedet i kraft af, at bygningen er et tidligere bryghus. Der skal skabes et hus, der bidrager til en samlet fortælling om dansk bryggekultur og til, at Thisted og Thy bliver udviklet med udgangspunkt i de potentialer, der er i området.

”Bryghuset er et vigtigt vartegn for Thisteds industrihistorie. Med omdannelsen af bygningen får byen en attraktion og et samlingssted, som tager udgangspunkt i Thisteds historie og identitet. En unik bygning, der kan være et godt supplement til den kyst- og naturturisme, der allerede er i området. Men samtidig en bygning, som kan danne ramme for lokale aktiviteter og fremme fællesskabet blandt thyboerne,” siger Stine Lea Jacobi, der er programchef i Realdania.

Nu begynder arbejdet med at finde de resterende midler til projektet, som efter planen skal stå færdigt i løbet af 2027.

Læs mere om Bryggekulturens Hus på www.bryggekulturenshus.dk

—-

Fakta:
Ud over de 30 mio. kr. fra Realdania støtter Thisted Kommune projektet med 10 mio. kr. og tilvejebringer den nødvendige infrastruktur omkring projektet.

Den samlede økonomi for projektet er 86,5 mio. kr.

Foto:
Fotografen Fredrik Clement.

Kontakt:
Aage Svenningsen, formand for styregruppen, Thisted Bryghus tlf. 40 24 25 22
Niels Jørgen Pedersen, borgmester Thisted Kommune, tlf. 40 93 17 18
Stine Lea Jacobi, programchef i Realdania, tlf. 21 74 77 25